16 mënyra për t'u përgjigjur kur dikush është mosrespektues ndaj jush

16 mënyra për t'u përgjigjur kur dikush është mosrespektues ndaj jush
Matthew Goodman

Sjellja mosrespektuese mund t'ju bëjë të ndiheni inferior, të nënçmuar, të zemëruar ose të parëndësishëm. Fatkeqësisht, shumica prej nesh hasin herë pas here njerëz që nuk respektojnë në jetën tonë personale dhe profesionale. Në këtë artikull, ne do të shikojmë se si mund t'i përgjigjeni sjelljes mosrespektuese në situata shoqërore.

Çfarë është sjellja mosrespektuese?

Kur fjalët ose veprimet e dikujt sugjerojnë se ai nuk ju sheh si një person të denjë që meriton të trajtohet me mirësjellje, ata ndoshta po tregohen mosrespektues.

Këtu janë disa lloje të zakonshme fyese, fyese,

  respektuese: komente të nevojshme për pamjen, aftësitë, marrëdhëniet, punën ose çdo aspekt tjetër të jetës suaj.
 • Vërejtje nënçmuese që ju bëjnë të ndiheni të sikletshëm ose të nënçmuar, p.sh., "Ke një karrierë të shkëlqyer për dikë që është rritur në një zonë kaq të varfër." duke ju vështruar
 • Të ngulin sytë ose ju shikojnë në një mënyrë që të ndihet ndërhyrëse ose frikësuese
 • Agresion fizik
 • Injorimi i kufijve tuaj, për shembull, duke ju bërë presion për të pirë alkool kur tashmë keni thënë "Jo".
 • Refuzimi për të pranuar autoritetin tuaj, p.sh., nëse jeni më shumë në autoritetin tuaj ose nëse jeni të kualifikuar në vendin tuaj të punës. 4>Duke të bësh batuta të pahijshme
 • Të gënjesh
 • Të thuashvërejtje për peshën tuaj.

  Ju mund të përdorni një thënie "Unë", si "Ndihem i mërzitur dhe i vetëdijshëm kur bëni shaka për peshën time". Më pas mund të vizatoni një kufi duke thënë: “Nuk më pëlqen kur njerëzit komentojnë për madhësinë time. Ju lutemi, mos bëni këto lloj vërejtjesh në të ardhmen.”

  Më pas mund të shpjegoni se cilat do të jenë pasojat nëse ato thyejnë kufirin tuaj. Mund të thuash: "Nëse përsëri bëni një shaka të pahijshme me peshën time, unë do ta mbyll telefonin."

  12. Përdorni komente të shkurtra për të thirrur sjellje mosrespektuese

  Mund të provoni të telefononi dikë me një koment ose vëzhgim të shkurtër. Kjo qasje mund të funksionojë mirë kur dikush bën një vërejtje të papërshtatshme, jashtë prangave, dhe ju nuk mund ta lini mënjanë për një bisedë një me një.

  Këtu janë disa mënyra për të theksuar shpejt sjelljen mosrespektuese:

  • "Ishte një gjë e vrazhdë për të thënë."
  • "Çfarë komenti fyes." Nuk jam i sigurt pse e ndave atë.”

13. Përqendrohuni në qëllimet dhe vlerat e përbashkëta

Kur i kujtoni një personi që nuk respekton se keni diçka të përbashkët të rëndësishme dhe mund ta ndihmoni njëri-tjetrin, ai mund të vendosë se është në interesin e tyre të jetë civil.

Këtu janë dy shembuj të mënyrave se si mund t'i kujtoni një personi mosrespektues qëllimet ose vlerat tuaja të përbashkëta:

 • Nëse keni mosrespektim të të afërmve me një të afërm.mund të thuash, “Unë mendoj se ne të dy duam të kalojmë mirë gjatë pushimeve, apo jo? Ndoshta duhet të përpiqemi të bëjmë më të mirën për t'u marrë vesh dhe për të mbajtur atmosferën e këndshme për të gjithë."
 • Nëse jeni duke punuar në një projekt me dikë që nuk ju respekton, provoni, "Ne të dy duam ta përfundojmë këtë projekt. Unë mendoj se ne të dy duhet të bëjmë përpjekje për të qëndruar të qetë dhe të sjellshëm në mënyrë që të bëjmë një punë të shkëlqyer.”

14. Raportoni sjellje jashtëzakonisht të pandershme

Nëse jeni përpjekur të përballeni vetë me sjelljen e dikujt, por asgjë nuk ka ndryshuar, ose nuk ndiheni të sigurt për t'u përballur me të, merrni parasysh ta raportoni atë te dikush me autoritet.

Për shembull, nëse një nga kolegët tuaj vazhdimisht merr meritat për punën tuaj dhe nuk ndalet pasi i keni thirrur për sjelljen e tyre ose merrni parasysh t'i tregoni departamentit tuaj për situatën e menaxherit të linjës. Ose, nëse dikush vazhdon të të ngacmon dhe të mërzit në internet, mund ta raportosh sjelljen e tij te një moderator.

15. Prisni ose zvogëloni kontaktin

Disa njerëz nuk mund ose nuk do të ndryshojnë sjelljen e tyre, edhe kur është e qartë se ju kanë lënduar. Nëse është e mundur, përpiquni të zvogëloni sasinë e kohës që shpenzoni me dikë që shpesh është mosrespektues ndaj jush.

Për shembull, nëse kushëriri juaj shpesh ju përul ose bën komente të pakëndshme, mund të vendosni që t'i shihni vetëm në mbledhje të mëdha familjare dhe të shmangni takimin me ta në grupe të vogla.

16. Thuaj faleminderit"ndaj komplimenteve të shpifura

Nëse dikush ju bën vazhdimisht komplimente të çuditshme, mund të bëni një diskutim kokë më kokë dhe t'i kërkoni të ndalojë. Por si një zgjidhje afatshkurtër, një buzëqeshje e thjeshtë dhe një "Faleminderit" gazmor mund të funksionojnë mirë.

Kur pretendoni se e keqkuptoni një kompliment të pasaktë si lavdërim të sinqertë, personi tjetër ka dy zgjedhje: ose mund të heshtë ose t'ju thotë se po përpiqet t'ju ofendojë.

Nëse qëndron në heshtje, ju thjesht mund të ndryshoni temën. Ose, nëse zgjedhin t'ju ofendojnë, ju mund ta trajtoni drejtpërdrejt mungesën e respektit të tyre. Në varësi të situatës, ju mund ta trajtoni situatën duke u kërkuar atyre të sqarojnë se çfarë nënkuptojnë, të vendosin kufij dhe të imponojnë pasoja për sjelljen e tyre.<9 9>

për ty
 • Të tallen me ty
 • Kërkimet tregojnë se sjellja mosrespektuese mund të ndikojë në shumë fusha të jetës suaj. Këtu janë disa studime që tregojnë pse është e rëndësishme të njohësh dhe të përballesh me vrazhdësinë dhe mungesën e respektit:

  • Një studim i vitit 2013 i publikuar në Journal Of Nursing Administration gjeti një lidhje midis përjetimit të sjelljes mosrespektuese nga kolegët dhe shëndetit të dobët mendor. ose të divorcit.[]
  • Sipas një rishikimi të vitit 2014 të botuar në Journal of Organizational Behavior, përjetimi i mungesës së respektit të nivelit të ulët në vendin e punës mund të shkaktojë stres, depresion, frikë dhe trishtim.[] Njerëzit që ndihen të pa respektuar në punë janë gjithashtu në rrezik të rritjes së konfliktit në shtëpi>

  • ndoshta nuk reagojnë në mënyrë të tensionuar[><15> në shtëpi. kur dikush nuk ju respekton

   Nuk keni pse të toleroni mungesë respekti. Askush nuk ka të drejtë t'ju trajtojë keq, të injorojë nevojat tuaja themelore ose të përfitojë prej jush. Në këtë seksion, do të mësoni se si të trajtoni sjelljen e vrazhdë, të pasjellshme ose pasive-agresive.

   Ja se si të silleni me dikë që po tregohet mosrespektues ndaj jush:

   1. Shmangni përfundimet e shpejta

   Disa mosrespektuesekomentet dhe sjelljet janë padyshim të pasjellshme. Për shembull, nëse dikush ju fyen, është e qartë se po tregohet mosrespektues. Por disa situata nuk janë aq të qarta. Mos nxitoni në përfundime; përpiquni t'u jepni njerëzve përfitimin e dyshimit dhe kërkoni shpjegime alternative për sjelljen e tyre.

   Kur përpiqemi të kuptojmë veprimet e dikujt, ne priremi të supozojmë se shkaku themelor është personaliteti i tyre dhe jo rrethanat e tyre. Në vitet 1990, psikologët Gilbert dhe Malone filluan të përdorin termin "paragjykim korrespondence" për të përshkruar këtë gabim.[]

   Sipas kësaj teorie, mund të supozoni shpejt se dikush po tregohet mosrespektues vetëm sepse është një person i vrazhdë, edhe pse sjellja e tij është shkaktuar nga ngjarje të jashtme.

   Pyesni veten, "A mund të ketë një shpjegim tjetër për këtë person? A ka ndonjë shans që jam duke reaguar tepër?”

   Për shembull, nëse fqinji juaj ju injoron një mëngjes në vend që të tundë kokën dhe të buzëqeshë siç bëjnë zakonisht, është e mundur që ata po ju nënçmojnë. Por është gjithashtu e mundur që ata thjesht kanë shumë në mendjen e tyre dhe nuk i kushtojnë shumë vëmendje asgjëje ose askujt rreth tyre.

   2. Pyete, “Çfarë do të thuash me këtë?”

   Nëse dikush thotë diçka që duket fyese, por nuk jeni plotësisht i sigurt se çfarë do të thoshte, mund të jeni në gjendje të shmangni konfrontimin duke pyetur: “Çfarë do të thoni me këtë?”

   Për shembull, le të themiqë për 7 vjet, ju keni punuar një punë të këndshme, por me pagesë të ulët në një organizatë jofitimprurëse. Në një moment të bisedës, shoku juaj vëren: "Ti duhet të fitosh më shumë deri tani."

   Ky koment mund të ndihet si mosrespekt, sepse mund të mendosh se shoku yt po fyen pagën tënde ose duke nënkuptuar se nuk je mjaftueshëm ambicioz. Por nëse do të pyesni: "Çfarë do të thuash me këtë?" shoku juaj mund të shpjegojë se ajo që ata në të vërtetë donin të thoshin ishte: "Duhet të paguhesh më shumë për të gjithë punën e madhe që bën, veçanërisht me gjithë përvojën tënde."

   3. Mundohuni të mos e merrni personalisht vrazhdësinë nga të huajt

   Mund të jetë më e lehtë të përballeni me sjellje të vrazhdë, mosrespektuese nga të huajt ose të njohurit e rastësishëm nëse përpiqeni të mos e merrni atë personalisht. Pyesni veten: "A është me të vërtetë një sulm ndaj meje sjellja e këtij personi, apo thjesht isha në vendin e gabuar në kohën e gabuar?"

   Për shembull, nëse një burrë ose një grua që nuk e njeh të shtyn nga rruga në metro ose një koleg me të cilin flisni rrallë nuk ju pranon në dhomën e pushimit, sjellja e tyre nuk ka të bëjë fare me atë që jeni ose me atë që keni bërë.

   Mos harroni se sjellja e pahijshme nga të huajt është një pjesë normale e jetës. Në librin e tyre, Incivility: The Rude Stranger In Everyday Life, sociologët Philip Smith, Timothy L. Philips dhe Ryan D. King hartojnë më shumë se 500 episode të sjelljes së vrazhdë. Puna e tyre e bën të qartëKjo sjellje mosrespektuese është e zakonshme.[]

   Mund të ndihmojë gjithashtu të shikosh sesi një person mosrespektues i trajton të gjithë të tjerët. Nëse dikush po sillet me mungesë respekti ndaj të tjerëve ose ka reputacion për qëndrimin e tij të keq, mund t'i kujtoni vetes se nuk jeni vetëm ju që pranon sjelljen e tyre jomiqësore.

   4. Qëndroni të qetë dhe të sjellshëm

   Kur dikush nuk ju respekton, është e lehtë të zemëroheni dhe të zhyteni në nivelin e tyre. Në vend të kësaj, përpiquni të kapni tokën e lartë. Ndoshta do të ndiheni më mirë për situatën nëse mund të qëndroni të qetë. Mos e ngrini zërin, mos ofendoni personin tjetër, rrotulloni sytë ose përdorni gjuhë fyese.

   Nëse nuk i besoni vetes që të qëndroni të qetë, mund të jetë më mirë të largoheni nga situata. Mund të thuash, "Më falni, duhet të bëj një pushim të shpejtë" ose "Do të kthehem pas disa minutash. Më duhet të shkoj në banjë.”

   Ky artikull se si të jesh diplomatik dhe të sillesh me takt mund të jetë i dobishëm.

   5. Përpiquni ta zbutni mungesën e respektit me mirësi

   Nuk keni pse të justifikoni njerëzit që nuk respektojnë, por mund të jetë më e lehtë të qëndroni të qetë dhe të përballeni me situatën nëse trajtoni me mirësi një person të vrazhdë. Mbani në mend se ata mund të kenë një ditë të keqe dhe t'ua shpërndajnë humorin të tjerëve.

   Nëse nuk keni një arsye të mirë për të menduar se personi tjetër po tregohet i keq me ju, provoni t'i jepni përfitimin e dyshimit. Mundohuni t'u tregoni atyre dashamirësi dhe jepuni atyre njëmundësi për të ndarë çdo gjë që mund t'i shqetësojë.

   Për shembull, nëse shoku juaj bën një koment jashtëzakonisht të vrazhdë, ju mund të thoni, "Jam i befasuar që e thatë këtë. Është shumë jashtë karakterit për ju. A ndihesh mirë?”

   6. Shmangni acarimin tuaj ndaj njerëzve të tjerë

   Kërkimet tregojnë se vrazhdësia është ngjitëse. Sipas një artikulli të vitit 2016 të botuar në Journal Of Applied Psychology, mund të "kapim" vrazhdësinë nga njerëzit që janë të pasjellshëm me ne.[]

   Autorët studiuan 90 studentë ndërsa praktikonin ushtrime negociuese me shokët e klasës. Studentët që raportuan se partneri i tyre i parë ishte i pasjellshëm kishin më shumë gjasa të etiketoheshin si të pasjellshëm nga partneri i tyre i ardhshëm. Këto gjetje sugjerojnë që kur dikush është i pasjellshëm me ju, ju e kaloni vrazhdësinë e tij te të tjerët.

   Ju ndoshta e keni përjetuar këtë vetë. Për shembull, nëse duhet të përballeni me njerëz mosrespektues në metro gjatë udhëtimit tuaj në mëngjes, mund të arrini në punë me humor të keq. Për shkak se tashmë ndiheni nervoz, mund të keni më shumë gjasa të përplaseni me kolegët tuaj.

   Kur dikush nuk ju respekton, përpiquni të thyeni ciklin e vrazhdësisë. Thuajini vetes: "Unë nuk do ta lë veten të ndikohet nga disponimi i keq i dikujt tjetër." Në vend të kësaj, përpiquni të jeni një model pozitiv.

   7. Përdorni humorin për të nxjerrë në pah sjelljet mosrespektuese

   Nëse e njihni mirë personin tjetër dhe ai mund të marrë një shaka, mund të provoni të përdornihumor i butë për t'i thirrur për sjelljen e tyre mosrespektuese.

   Për shembull, le të themi se jeni duke ngrënë drekë me kolegen tuaj Sarën. Ju duhet të flisni për një projekt për të cilin po punoni të dy, por Sara vazhdon të shikojë telefonin e saj në vend që t'ju dëgjojë. Është e qartë se ajo nuk po i kushton vëmendje, gjë që ju bën të ndiheni të mërzitur.

   Në vend që të komentoni se sa i pandershëm ndiheni, mund të nxirrni telefonin tuaj dhe t'i dërgoni asaj një mesazh të shkurtër për të tërhequr vëmendjen e saj, si p.sh., "Hej, kam ardhur për takimin!"

   Kini kujdes kur përdorni humor. Nëse dikush ndihet i zemëruar ose i mërzitur, duke bërë një shaka mund ta përkeqësojë situatën. Sigurohuni që të mos ndiheni si pasiv-agresiv; ju dëshironi të përdorni një ton zëri të butë për të shmangur tingullin shumë sarkastik.

   8. Vendosni nëse ia vlen të përballeni me personin

   Ndonjëherë, të thërrasësh dikë për sjelljen e tij mosrespektuese është gjëja më e zgjuar për të bërë. Por në situata të tjera, mund të jetë më mirë të injoroni sjelljen dhe të vazhdoni më tej.

   Këtu janë disa pyetje që duhet t'i bëni vetes kur vendosni nëse do të përballeni me një person mosrespektues:

   • A është vërtet një ngjarje e madhe?

   Mund të ndihmojë të pyesni veten: "A do të ketë rëndësi kjo për mua një javë nga tani?" Nëse përgjigja është "Jo", mund të mos ia vlen të përballesh me personin tjetër. Ju nuk dëshironi të rrezikoni të filloni një debat ose të dëmtoni tuajinmarrëdhënie për një çështje të vogël.

   • A është sjellja e këtij personi jashtë karakterit, apo shpesh janë të pasjellshëm me mua?

   Ne të gjithë bëjmë gabime dhe ofendojmë të tjerët herë pas here, shpesh pa e kuptuar se i kemi mërzitur. Nëse nuk kanë bërë diçka shumë të vrazhdë ose mosrespektuese, zakonisht është më mirë të anashkaloni mosrespektimin e rastit. Por nëse sjellja mosrespektuese e personit është bërë një model, përballja me të mund të jetë mënyra më e mirë për ta ndaluar atë.

   • A ka rëndësi për mua marrëdhënia që kam me këtë person?

   Për shembull, nëse një i huaj nuk ju respekton, ndoshta nuk ia vlen të përballeni me të. Por nëse një koleg shpesh ju minon me komente të vrazhda, ia vlen ta trajtoni këtë çështje, sepse duhet ta shihni dhe të punoni me të rregullisht.

   • A ndihet e sigurt të përballesh me këtë person?

   Mendo me kujdes përpara se të përballesh me këdo që mund të zemërohet ose abuzohet shumë. Nëse keni nevojë t'i thërrisni ata për sjelljen e tyre, bëni gjithçka që mundeni për të qëndruar të sigurt. Për shembull, ju mund të përballeni me disa njerëz të tjerë në dhomë ose të flisni me ta në telefon dhe jo personalisht.

   9. Përpiquni të përballeni me dikë kokë më kokë

   Përveç rastit kur shqetësoheni për sigurinë tuaj, zakonisht është më mirë të flisni me dikë që nuk ju ka respektuar kokë më kokë dhe jo në grup. Nëse përpiqeni të bëni një bisedë të vështirë para njerëzve të tjerë,personi që nuk ju respektoi mund të ndihet në mbrojtje ose në siklet, gjë që mund ta bëjë të vështirë të keni një bisedë të qetë.

   10. Përdorni thëniet "unë" për të shpjeguar se si ndiheni

   Nëse vendosni të përballeni me dikë që nuk ju ka respektuar, thëniet "unë" mund t'ju ndihmojnë të shprehni ndjenjat tuaja pa nisur një debat. Krahasuar me thëniet që fillojnë me "Ti" (p.sh., "Ti kurrë nuk dëgjon!"), Deklaratat "Unë" shpesh tingëllojnë më pak armiqësore.

   Shiko gjithashtu: 25 këshilla për të qenë më ekstrovert (pa humbur atë që jeni)

   Përdor këtë formulë: "U ndjeva ___ kur ___."

   Shiko gjithashtu: Si të ndërtoni raporte (në çdo situatë)

   Këtu janë disa shembuj të thënieve "unë":

   • U ndjeva i pa respektuar kur ju morët të gjithë meritën për idetë e mia për fundin e takimit si<4. .
   • Ndihem në siklet kur bëni shaka për gjatësinë time, veçanërisht kur më ngacmoni para njerëzve të tjerë.

  Disa njerëz nuk e kuptojnë se fjalët ose veprimet e tyre duken si mosrespektim. Deklaratat "Unë" mund ta ndihmojnë dikë të kuptojë pse ju ka mërzitur dhe ta inkurajojë atë të ndryshojë sjelljen e tyre.

  11. Vizatoni kufij të qartë dhe impononi pasoja

  Kufijtë e fortë i ndihmojnë njerëzit e tjerë të kuptojnë se çfarë do dhe çfarë nuk do të pranoni në marrëdhëniet tuaja. Kur njerëzit e tjerë e dinë se do të ketë pasoja për sjellje të papërshtatshme, ata mund të kenë më shumë gjasa t'ju trajtojnë me respekt.

  Për shembull, le të themi se një nga anëtarët e familjes suaj shpesh bën mosrespektim
  Matthew Goodman
  Matthew Goodman
  Jeremy Cruz është një entuziast komunikimi dhe ekspert gjuhësor i përkushtuar për të ndihmuar individët të zhvillojnë aftësitë e tyre të bisedës dhe të rrisin besimin e tyre për të komunikuar në mënyrë efektive me këdo. Me një sfond në gjuhësi dhe një pasion për kultura të ndryshme, Jeremy kombinon njohuritë dhe përvojën e tij për të ofruar këshilla, strategji dhe burime praktike përmes blogut të tij të njohur gjerësisht. Me një ton miqësor dhe të afërt, artikujt e Jeremy-t synojnë të fuqizojnë lexuesit të kapërcejnë ankthet sociale, të krijojnë lidhje dhe të lënë mbresa të qëndrueshme përmes bisedave me ndikim. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për lundrimin në mjediset profesionale, mbledhjet shoqërore ose ndërveprimet e përditshme, Jeremy beson se të gjithë kanë potencialin për të zhbllokuar aftësinë e tyre të komunikimit. Nëpërmjet stilit të tij tërheqës të të shkruarit dhe këshillave vepruese, Jeremy i udhëzon lexuesit e tij drejt krijimit të komunikuesve të sigurt dhe të artikuluar, duke nxitur marrëdhënie domethënëse si në jetën e tyre personale ashtu edhe në atë profesionale.