132 цитати за самоприфаќање за да постигнете мир со себе

132 цитати за самоприфаќање за да постигнете мир со себе
Matthew Goodman

Доколку имате проблеми со чувството на самодоверба, негативно се споредувате со другите или сте заглавени во циклус на негативен самоговор, можно е да страдате од недостаток на самоприфаќање.

Самоприфаќањето е сè за учење да го сакаме секој дел од себе, дури и квалитетите што не ги сакаме.

Дефинитивно е полесно да научиме да ги сакаме сите наши квалитети отколку да нè смениме целиот наш живот.

Инспирирајте повеќе љубов кон себе во вашиот живот со следните 132 најдобри и најпознати цитати за самоприфаќање.

Кратки цитати за самоприфаќање

Изреките не треба да бидат долги за да бидат инспиративни и да ве поттикнат да сакате и да го прифатите тоа што сте. Без разлика дали барате нова изрека која ќе ви помогне со самосвест или сакате да инспирирате пријател, следните 16 цитати се за вас.

1. „Направете го своето и не грижете се дали им се допаѓа“. —Тина Феј

2. „Во моментот кога ќе се прифатите себеси, ќе станете убави“. —Ошо

3. „Само ти си доволно. Немаш што да докажуваш никому“. —Маја Ангелоу

4. „Најголемиот успех е успешното самоприфаќање“. —Бен Свит

5. „...самоприфаќањето е навистина херојски чин“. —Натаниел Брендон

6. „Ако имаш способност да сакаш, прво сакај се себеси“. —Чарлс Буковски

7. „Во секој чекор од нашиот живот треба да се прифатиме одново“. —Џеф Мур

8.од вас се очекува да направите. Среќата е несреќа на самоприфаќање. Тоа е топлиот ветер што го чувствувате кога ќе ја отворите вратата за тоа што сте“. —Непознато

13. „Оној кој се познава себеси никогаш не е вознемирен од тоа што мислите за него“. —Ошо

14. „На човекот не може да му биде удобно без негово одобрение“. —Марк Твен

15. „Прифаќањето не е да се откажеш или да се решиш, да фрлиш пешкир. Не. Прифаќањето на себеси значи да имате свој грб и никогаш да не се напуштате себеси“. —Крис Кар

16. „Среќата и самоприфаќањето одат рака под рака. Всушност, вашето ниво на самоприфаќање го одредува вашето ниво на среќа. Колку повеќе самоприфаќање имате, толку повеќе среќа ќе си дозволите да прифаќате, примате и уживате“. —Роберт Холден, Среќа сега!, 2007

17. „Себеприфаќањето е да имате свесност за вашите перцепирани несовршености и недостатоци, а истовремено да знаете дека сте достојни и дека заслужувате сочувство и љубезност токму онакви какви што сте. —Непознато

18. „Прославете кој сте во вашето најдлабоко срце. Сакајте се себеси и светот ќе ве сака“. —Ејми Ли Меркре

Можеби се инспирирате и од овие цитати за самосочувство што го загреваат срцето.

Цитати за духовно самоприфаќање

Многу духовни практики вклучуваат саморефлексија и почнување подлабоко да ги разгледувате аспектите од себе кои ве прават вас, вас. Гледајќи восебе си и искреноста за вашите маани можеби не е најлесно, но дефинитивно е наградувачко.

1. „Прифатете се себеси: маани, чуда, таленти, тајни мисли, сето тоа и искусете вистинско ослободување“. —Ејми Ли Меркри

2. „Јогата не е за самоподобрување, туку за самоприфаќање“. —Гурмух Каур Калса

3. „Времето не лекува сè, но прифаќањето ќе излечи сè“. —Непознато

4. „Прифаќање! Прифатете и комплименти и критики. Потребно е и сонце и дожд за цвет да порасне“. —Длабоко Де

5. „Првиот чекор во овој процес на внимателност е радикално самоприфаќање“. —Стивен Батчелор

6. „Да се ​​остане присутен нè учи на моќта на прифаќање“. —Yoland V. Acree

7. „Ништо не ги урива ѕидовите толку сигурно како прифаќањето.“ —Дипак Чопра

8. „Не барам да избегам од мојата темнина; Таму учам да се сакам себеси“. —Руна Лазули

9. „Дозволете си да го почувствувате тоа што го чувствувате. Почувствувајте го сето тоа и пуштете се“. —Непознато

10. „Во длабокото самоприфаќање расте страсното разбирање. Како што рече еден зен-мајстор кога го прашав дали се налутил, „Секако дека се лутам, но неколку минути подоцна си велам „Што е користа од ова? и го пуштив тоа“. —Џек Корнфилд

11. „Што би се случило ако престанете да се борите и си дадете дозвола да чувствувате? Не само добрите работи, туку сè?“ —Р.Ј. Андерсон

12. „Негувањето на самоприфаќање бара да развиеме повеќе самосочувство. Само кога ќе можеме подобро да се разбереме и да се простиме за нештата за кои претходно претпоставувавме дека се наша вина, можеме да ја обезбедиме врската со себе што до сега ни бегаше“. -Леон Ф. Селцер, Еволуција на себството

13. „Ако почнете да разбирате што сте без да се обидувате да го промените, тогаш она што сте претрпува трансформација“. —Џиду Кришнамурти

14. „Прифати - потоа дејствувај. Што и да содржи сегашниот момент, прифатете го како да сте го избрале. Секогаш работете со него, а не против него“. —Екхарт Толе

15. „Вие сте многу моќни, под услов да знаете колку сте моќни“. —Јоги Баџан

16. „Оваа склоност кон самокритичност е во срцето на повеќето проблеми што, како возрасни, несвесно си ги создаваме. -Леон Ф. Селцер, Еволуција на себството

17. „Прифаќањето е за уметноста на коегзистирање со реалноста, наместо ментално да и се спротивставиме“. — Дилан Вун, Моќта на прифаќањето, 2018 година, Тедкс Кангар

18. „На автентичноста не му треба надворешно одобрување за да се чувствувате добро за вашите постапки“. —Непознато

19. „Бидејќи некој верува во себе, не се обидува да ги убеди другите. Бидејќи некој е задоволен со себе, не му треба одобрување од другите. Затоа што се прифаќа себеси, целиот свет го прифаќа илинеа.” —Лао Це

Цитати за самореализација на прифаќање

Можеме да направиме неверојатни промени во нашите животи со тоа што ќе избереме да бидеме позитивни во однос на тоа како се гледаме себеси. Избирајќи да ги прифатиме сите делови од нашите личности и да се движиме низ животот со самоприфаќање и самодоверба, се отвораме себеси за послободно и попријатно искуство во животот.

1. „Промената е можна, но таа мора да започне со самоприфаќање“. —Александар Ловен

2. „Вашата самореализација е најголемата услуга што можете да му ја дадете на светот“. —Рамана Махарши

3. „Патот до вредноста е самореализацијата“. —HKB

4. „Често, не се работи за тоа да станете нова личност, туку да станете личноста што требаше да бидете, и веќе сте, но не знаете како да бидете“. —Хит Л. Бакмастер

5. „Мислам дека штом дојдов до место на самоприфаќање, гледајќи ги покрај сите несигурности што ги имам, навистина пораснав толку многу како личност“. —Шенон Парсер

6. "Го имаш она кое е потребно. Вие сте доволно силни. Доволно сте храбри. Доволно сте способни. Доволно сте достојни. Време е да престанете да размислувате поинаку и да почнете да верувате во себе затоа што никој друг не ги има соништата што ги имате. Никој друг не го гледа светот точно како вие, и никој друг не ја има истата магија внатре. Време е да почнеш да веруваш во моќта на твоите соништа, моја убава пријателе. Не следната година, не следниот месец, неутре, но сега. Ти си спремен. Доволни сте“. — Ники Банас, Walk the Earth

Цитати за прифаќање на врската

Прегрнувањето на себе е првиот чекор за да можете да имате здрава и среќна врска со другите. Откако ќе научите да ги сакате сите помалку сакани делови од себе, можете да очекувате и другите да го сторат истото. И врските кои се полни со прифаќање со љубов е многу поверојатно да траат. Уживајте во овие 16 инспиративни цитати за прифаќање на врската.

1. „Ако навистина сакате некого, прифатете го неговото минато и оставете го таму“. —Непознато

2. "Ви благодарам. Ти ме прифати таков каков што сум; не како што сакаше да бидам“. —Непознато

3. „Оној кој е наменет за вас ве поттикнува да бидете најдобри, но сепак ве сака и прифаќа во вашето најлошо“. —Непознато

4. „Односи. Тоа е повеќе од само состаноци, држење за рака и бакнување. Се работи за прифаќање на едни со други чудности и недостатоци. Се работи за тоа да бидете свои и заедно да ја пронајдете среќата. Станува збор за перфектно гледање на несовршена личност“. —Непознато

5. „Ако некој го прифаќа вашето минато, ги поддржува вашите подароци и ја охрабрува вашата иднина, тоа е чувар“. —Непознато

6. „Добра врска е со некој кој ги знае сите ваши несигурности и несовршености, но сепак ве сака такви какви што сте. — Анураг Пракаш Реј

7. „Кога влегуваме во врска со некого, ниеизберете да го прифатите не само доброто што доаѓа со нив, туку и лошото“. — Анураг Пракаш Реј

8. „Ако не можат да ве прифатат таков каков што сте, не вредат“. —Непознато

9. „Не ви треба некој да ве комплетира. Ти треба само некој да те прифати целосно“. —Непознато

10. „Толку добро ме познавате, внатре кон надвор. Твоето длабоко прифаќање за мене е она што најмногу го сакам кај тебе“. —Непознато

11. „На секоја врска и е потребна комуникација, почит и прифаќање“. —Непознато

12. „Добра врска е кога двајца луѓе се прифаќаат меѓусебно минато, се поддржуваат меѓусебната сегашност и се сакаат доволно за да се охрабрат меѓусебната иднина. Затоа, не брзајте со љубовта. Најдете партнер кој ве поттикнува да растете, кој нема да се држи до вас, кој ќе ве пушти да излезете во светот и верувајте дека ќе се вратите. Ова е она што е вистинската љубов“. —Непознато

13. „Најосновната потреба на душата е да доживее безусловна љубов и прифаќање“. —Непознато

14. „Безусловното прифаќање на другите е клучот за среќните врски“. —Брајан Трејси

15. „Односите се засноваат на четири принципи: почит, разбирање, прифаќање и ценење“. —Махатма Ганди

16. „Како се сакате себеси е како ги учите другите да ве сакаат“. - РупиКаур

„Само биди и уживај да бидеш“. —Екхарт Толе

9. „Среќата може да постои само во прифаќање“. — Џорџ Орвел

10. „Секогаш си со себе, па може и да уживаш во друштвото“. —Дајен фон Фурстенберг

11. „Вистинската тешкотија е да се надмине како размислувате за себе“. —Маја Ангелу

12. „Ништо што јас прифаќам за себе не може да се искористи против мене за да ме намали“. —Одр Лорд

13. „Разговарајте со себе како со некој што го сакате“. —Брене Браун

14. „Прифатете се себеси, сакајте се себеси и продолжете да одите напред“. —Рој Бенет

15. „Мирот доаѓа одвнатре. Не барајте го без тоа“. —Сидхарта Гаутама

16. „Вие сте родени со право да бидете среќни“. —Непознато

17. „Само кога ќе престанеме да се осудуваме себеси, можеме да обезбедиме попозитивно чувство за тоа кои сме“. -Леон Ф. Селцер, Еволуција на себството

18. „Ниту една количина на само-подобрување не може да надомести каков било недостаток на самоприфаќање“. —Роберт Холден, Среќа сега!, 2007

19. „Во себе, мора да дојдете до целосно чувство на прифаќање на сè“. — Садгуру, Зошто прифаќањето е слобода, 2018 година

20. „Да се ​​сакате да бидете некој друг е губење на тоа што сте“. —Мерилин Монро

Самољубие и цитати за прифаќање

Прифаќањето на повеќе самољубие е одличен начин да ви помогне да најдете среќа во вашиот живот. Не треба да бидете совршени, ида научите да ги сакате и прифаќате вашите „несовршености“ е одличен начин да негувате повеќе внатрешен мир.

1. „Дозволено ви е да бидете и ремек-дело и дело во тек“. —Софија Буш

2. „Убавината започнува во моментот кога ќе одлучите да бидете свои“. —Коко Шанел

3. „Љубовта и прифаќањето се најголемиот подарок што можете да си го дадете себеси“. — Винсом Кембел-Грин

4. „Родени сте да бидете вистински, а не да бидете совршени“. —Непознато

5. „Тајната е - да не се менувате себеси за да се вклопите, туку наместо тоа да ги сакате, да ги прифатите и да ги прифатите сите делови од себе“. —Нара Ли

6. „Почитувај се, сакај се себеси, затоа што никогаш немало и нема да има личност како тебе“. —Ошо

7. „Самољубието е целосно простување, прифаќање и почит кон тоа што сте длабоко во себе - вклучувајќи ги сите ваши убави и грозни делови“. —Алетеја Луна

8. „Понекогаш вашата сродна душа сте вие ​​самите. Мора да бидете љубовта на вашиот живот додека не го откриете тој тип на љубов во некој друг“. -Р.Х. Грев

9. „За да го сакате тоа што сте, не можете да ги мразите искуствата што ве обликувале“. —Андреа Дикстра

10. „Вистинското самоприфаќање се појавува во тој момент кога тој мир не може да коегзистира со војната. Моментот кога ќе одберете да престанете да бидете ваш непријател и наместо тоа да се сакате себеси“. —Ребека Реј

11. „Престанете да се споредувате со другите. Ти си ти,никој друг не би можел да биде ти дури и ако се обидел да биде. Вие сте единствени и убави. Никој друг не си ти“. —Непознато

12. „Да се ​​сакаш себеси е почеток на доживотна романса“. — Оскар Вајлд

13. „Да се ​​сакаш себеси не е суета - тоа е разумност“. —Катрина Мајер

14. „Вие самите, како и секој во целиот универзум, ја заслужувате вашата љубов и наклонетост“. —Буда

15. „За да го најдете добриот живот, мора да се прифатите себеси“. - Д-р. Бил Џексон

16. „Ако сакате да го искористите максимумот од вашите способности и да станете најсамо-актуелизираната верзија од себе што можете, тогаш всушност треба прво да се сакате себеси“. —Brene Brown, Inc., 2020

Можеби ќе ве интересира да ја прочитате и оваа листа на цитати за самољубие.

Цитати за прифаќање на телото

Живееме во свет каде што постојано сме бомбардирани со слики од „совршени“ тела на социјалните мрежи. Вистината е дека сите, дури и познатите луѓе, се борат со самопочитта. Подобро е да не го трошиме нашето време споредувајќи се со овие нереални стандарди за убавина. Сакајте се подлабоко со тоа што ќе бидете љубезни со себе и ќе ги земете при срце следните 18 цитати.

1. „Бидете самоуверени во која било големина“. —Непознато

2. „Само затоа што имаме акни, стомачни ролни и отечени бутови не значи дека треба да се поправиме. Период." —Мик Зазон

3. „Драго тело, никогаш не си бил проблем. Нема ништо лошо во твоетоголемина, веќе сте доволно добри. Сакај ме." —Непознато

4. „Самољубието има многу малку врска со тоа како се чувствувате за вашето надворешно јас. Станува збор за прифаќање на сите себеси“. —Тајра Бенкс

5. „За мене убавината е да се чувствуваш удобно во сопствената кожа. Станува збор за знаење и прифаќање кој сте“. —Елен Дегенрес

6. „Повикај до сите девојки кои работат на тоа да се сакаат себеси, бидејќи тоа срање е тешко, и јас сум горд на тебе“. —Непознато

7. „Не можам да замислам подобра претстава за убавина од некој што не се плаши да биде таа“. —Ема Стоун

Исто така види: Дали се чувствувате како да не сте интересни? Зошто & засилувач; Што да се прави

8. „Работете на недостатоците што можат да се променат и научете да го прифаќате она што не можете да го промените“. — Ханиф Раа

9. „Многу ми е удобно со моето тело. јас сум несовршен. Несовршеностите се таму. Луѓето ќе ги видат, но јас верувам дека живеете само еднаш“. —Кејт Хадсон

10. „Ако го условуваме самољубието или прифаќањето на телото, вистината е дека никогаш нема да бидеме среќни со самите себе. Реалноста е дека нашите тела постојано се менуваат и никогаш нема да останат сосема исти. Ако ја засноваме нашата самодоверба на нешто што постојано се менува како нашите тела, засекогаш ќе бидеме на емоционалниот тобоган на опсесија на телото и срамот. —Криси Кинг

11. „Не постоите само за да изгубите тежина и да бидете убави“. —Непознато

12. „Дефинитивно имам проблеми со телото, но ситеправи. Кога ќе сфатите дека сите го прават тоа - дури и луѓето што ги сметам за беспрекорни - тогаш можете да почнете да живеете со такви какви што сте. — Тејлор Свифт

13. „Самите ја дефинирате убавината. Општеството не ја дефинира вашата убавина“. — Лејди Гага

14. „Кажете му збогум на вашиот внатрешен критичар и преземете го ова ветување дека ќе бидете пољубезни кон себе и кон другите“. —Опра Винфри

15. „Наместо да се трудам да ме поправам, решив да уживам во мене. Наместо да се обидам да ме решам, решив да ме откријам. Тоа беше една од најдобрите одлуки во мојот живот“. - С.Ц. Лори

16. „Да се ​​биде убав значи да се биде свој. Не треба да бидете прифатени од другите. Треба да се прифатите себеси“. —Тич Нхат Хан

17. „Се критикувавте со години, а тоа не функционираше. Обидете се да се одобрите себеси и видете што ќе се случи“. —Луиз Л. Хеј

18. „Штом ќе го прифатите фактот дека не сте совршени, тогаш ќе развиете одредена самодоверба“. — Розалин Картер

Цитати за радикално прифаќање

Сите, а јас навистина мислам на сите, се борат да се прифатат себеси. Сите ние поминуваме низ тешки времиња во нашите животи и сите имаме делови од себе за кои поминуваме време посакувајќи да бидат различни. Но, животот станува подобар кога ќе научите да бидете свои и ќе го прифатите прекрасниот хаос што сте.

1. „Вие сте несовршени, трајно и неизбежно со недостатоци. И ти си убава“. - ЕјмиБлум

2. „Најсреќните луѓе во животот можат да бидат свои. Но, не можете да бидете свои додека не се прифатите себеси“. -Џеф Мур

3. „Да се ​​сакаш себеси е најголемата револуција“. —Непознато

4. „Само биди свој. Дозволете им на луѓето да ја видат вистинската, несовршена, погрешна, чудна, чудна, убава и магична личност што сте вие“. —Непознато

5. „Прегрнете го славниот хаос што сте“. — Елизабет Гилберт

6. „Најстрашното нешто е целосно да се прифатиш себеси“. —Карл Јунг

7. „Прославете кој сте во вашето најдлабоко срце. Сакајте се себеси, и светот ќе ве сака.“ —Ејми Ли Меркре

8. „Ние сме најмоќни во моментот кога веќе не треба да бидеме моќни“. —Ерик Мајкл Левентал

9. „Еднаш верувавте во себе. Ти веруваше дека си убава, а исто така и остатокот од светот“. —Сара Десен

10. „На 30 години, човекот треба да се познава себеси како на дланка, да го знае точниот број на неговите недостатоци и квалитети, да знае до каде може да оди, да ги претскажува своите неуспеси - да биде тоа што е. И, пред сè, прифатете ги овие работи“. —Албер Ками

11. „Не грижете се ако луѓето мислат дека сте луди. Ти си луд. Имате таков вид опојно лудило што им дозволува на другите луѓе да сонуваат надвор од редот и да станат оние што се предодредени да бидат“. —Џенифер Елизабет

12. „Зошто толку напорно се трудиш да се вклопишкога си роден да се истакнуваш?“ —Иан Валас

13. „Смејте се на себе, не со потсмев, туку со објективност и прифаќање на себеси“. - В. W. Metcalf

14. „Лесно е да ги сакаме убавите работи за себе, но вистинската самољубие е да ги прифатиме тешките делови што живеат во сите нас. Прифаќање.” —Рупи Каур

15. „Решив дека најсубверзивното, најреволуционерното нешто што можам да го направам е да се појавам за мојот живот и да не се срамам“. — Ен Ламот

16. „Ослободете го срамот и вината од вашето минато и прифатете како се случија работите. Вашите минати недостатоци ве научија на непроценливи лекции кои можат да ви помогнат да станете подобра личност. Користете ја вашата болка за да ја создадете вашата најголема победа“. —Еш Алвес

17. „Не можеме да промениме ништо освен ако не го прифатиме. —Карл Јунг

18. „Кога се прифаќаме себеси, можеме да ги прифатиме сите аспекти на себе – не само позитивните, „попочитуваните“ делови“. -Леон Ф. Селцер, Еволуција на себството

19. „Кога ќе престанете да го живеете својот живот врз основа на тоа што другите мислат за вас, започнува вистинскиот живот. Во тој момент, конечно ќе ја видите отворената врата на самоприфаќање“. —Шенон Л. Алдер

Цитати за длабоко самоприфаќање

Патувањето на самоприфаќање не е едноставно. Не е секогаш лесно да се запознаете себеси и да создадете повеќе самосочувство во вашиот живот, но дефинитивно вреди. Инспирирајте сеза вашето патување за самоприфаќање со следните 15 цитати.

1. „Прифатете се себеси, сакајте се и продолжете да одите напред. Ако сакаш да леташ, треба да се откажеш од она што те тежи“. —Рој Т. Бенет

2. „Нашите крици за прифаќање стануваат реки во кои ги давиме нашите идентитети“. —Пјер Жанти

3. „Тешко е да се запамети кој бевте кога постојано се преправате дека сте некој што не сте“. —Ејми Јуинг

4. „Откако ќе ги прифатите вашите маани, никој не може да ги искористи против вас“. — Џорџ Р.Р. Мартин

5. „Океанот не се извинува за својата длабочина, а планините не бараат прошка за просторот што го зазеле и така, ниту јас. —Бека Ли

Исто така види: Како да се справите со пријател кој е секогаш зафатен (со примери)

6. „Остави го тоа кој треба да бидеш и кој си“. —Брен Браун

7. „Имаш мир“, рече старицата, „кога ќе успееш со себе“. —Мич албум

8. „Кога ќе научите да прифаќате наместо да очекувате, ќе имате помалку разочарувања“. —Непознато

9. „Вашиот проблем е што сте премногу зафатени со задржување на вашата недостојност“. —Рам Дас

10. „Да се ​​биде различен е ротирачка врата во вашиот живот каде што безбедни луѓе влегуваат и несигурни излегуваат“. —Шенон Л. Алдер

11. „Храброста да се биде е храброста да се прифатиш себеси, и покрај тоа што си неприфатлив“. — Пол Тилих

12. „Среќата се јавува кога ќе заборавите кој и што се очекува да бидете
Matthew Goodman
Matthew Goodman
Џереми Круз е ентузијаст за комуникација и јазичен експерт посветен да им помага на поединците да ги развијат своите вештини за разговор и да ја зајакнат нивната самодоверба за ефективно да комуницираат со секого. Со позадина во лингвистиката и страст за различни култури, Џереми ги комбинира своето знаење и искуство за да обезбеди практични совети, стратегии и ресурси преку неговиот широко препознатлив блог. Со пријателски и релаксирачки тон, написите на Џереми имаат за цел да ги поттикнат читателите да ги надминат социјалните грижи, да градат врски и да остават трајни впечатоци преку влијателни разговори. Без разлика дали се работи за навигација во професионалните поставки, социјални собири или секојдневни интеракции, Џереми верува дека секој има потенцијал да ја отклучи својата комуникациска моќ. Преку неговиот привлечен стил на пишување и дејствија совети, Џереми ги насочува своите читатели кон тоа да станат сигурни и артикулирани комуникатори, поттикнувајќи значајни односи и во нивниот личен и професионален живот.